Promocija bojanke "Oj, djevojko, draga dušo moja"

Promocija bojanke “Oj, djevojko, draga dušo moja”

U prepunoj dvorani Društvenog doma Bobovac sinoć je promovirana etno bojanka „Oj, djevojko, draga dušo moja“ vezana za narodnu nošnju KUD-a „Seljačka sloga“ iz Bobovca. Bojanku su pred bivšim i sadašnjim članovima Društva predstavili dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Renato Klarić, predsjednik KUD-a „Seljačka sloga“ Bobovac i voditeljica dječje sekcije KUD-a Ivona Abramović, izaslanik župana Sisačko-moslavačke županije i ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Ivica Valent te autorica projekta etno bojanki i voditeljica Odjela baštine Kulturno-povijesnog centra Martina Mladenović.

U glazbenom dijelu promocije nastupali su članovi KUD-a „Seljačka sloga“ zajedno sa svojim pomlađenim sastavom koji je preuzeo ozbiljnu zadaću čuvanja tradicije Bobovca, tog vrijednog i ponosnog posavskog sela. Bobovački KUD osnovan je 1948. godine i do danas njeguje svoje pjesme, plesove i običaje na najljepši mogući način – složnim nastupima na smotrama i festivalima te redovitim okupljanjima na probama. Izvode isključivo autentične, izvorne pjesme netemperiranim načinom pjevanja te izvode izvorna šetana kola. Sve smo to doživjeli sinoć u prekrasnoj atmosferi Društvenog doma kojeg su davnih 1950-tih godina prošlog stoljeća upravo zahvaljujući nastupima i priredbama od čijih su prihoda složno izgradili! Prostorije Doma bogato su ukrasili predmetima i umjetninama koje također odražavaju ljubav i brigu prema svojoj baštini i tradiciji, a isto vrijedi i za gastro baštinu – dočekuju goste i slanim i slatkim, bogatom trpezom punom domaćih jela.

Nadamo se kako će vam fotografije prenijeti dio atmosfere jer divno je sinoć bilo promovirati Društvo koje složno živi već 75 godina. Također se nadamo kako će ovaj mali zapisani komadić njihove baštine biti poticaj za stvaranje opsežnije i veće publikacije koja će opširno prikazati sve uspjehe KUD-a koji se može pohvaliti s brojnim nagradama, nastupima i priznanjima od kojih uvijek ponosno ističu osvojeni „Zlatni prim“ 1987. godine! Pohvalno je što sami pišu svoje pjesme u kojima opisuju način života na selu, a jedna od njih posvećena je upravo i prekrasnoj narodnoj nošnji koju nose bobovačke šokice i šokci:

 

Naši stari pjevati su znali,

Zato su nam Slogu osnovali.

Crven rubac, kočinaš crveni,

To je uvijek najmilije meni.

A košulje u ćoškove šnjitane

Tako su nam nosile i mame.

Roklje tkane pasom opasane,

Na daščicu svilom potkovane.

Lajbek crni, na njem’ puca bijela,

To je dika cijelog našeg sela.

Još opanak i čarapa bijela

To je nošnja šokačkog sela.

Samo su nam ostali dukati,

Suvo zlato predsjednik Renato!

 

Tekst: Jagoda Klarić

 

Etno bojanka vezana uz motive narodne nošnje Bobovca “Oj, djevojko, draga dušo moja” predstavlja komadić baštine i trajni zapis sudjelovanja naših 13 KUD-ova selektiranih za nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja je 2017. godine bila posvećena Blagu baštine Banovine i Pounja.