Predavanjem i izložbom obilježen Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve

Predavanjem i izložbom obilježen Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve

U četvrtak, 20. lipnja 2024. godine, na 96-tu obljetnicu atentata na Stjepana Radića i njegove stranačke kolege u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine, u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije obilježen je Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

U povodu Dana sjećanja dr.sc. Domagoj Sremić održao je predavanje pod nazivom „Korespondencija između Stjepana i Antuna Radića u razdoblju 1888.-1912. godine“. Analiziravši sadržaje 66 pisama, koliko ih je sačuvano iz tog razdoblja, dr. Sremić je pružio slojevit uvid u život Radićevih. Tako kroz njihovu redovitu komunikaciju doznajemo detalje iz njihova privatnog života, školovanju, Stjepanovim progonima i danima u zatvoru, Antunovom intelektualnom sazrijevanju, brojnim putovanjima, financijskim problemima te najvažnijim događanjima iz njihovog obiteljskog života. Njihova redovita korespondencija započela je 1888. godine i trajala sve do Antunove smrti 1919. godine.

Nakon zanimljivog predavanja gosti su imali priliku razgledati izložbu Slavo  Striegl – iz povijesnih ciklusa, posvećeno Stjepanu Radiću. Izložba je postavljena povodom obilježavanja rođendana braće Radić i Dana Sisačko – moslavačke županije te se u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, u Ulici kralja Tomislava 5 u Sisku, može posjetiti do kraja lipnja.