Cijanotipija i glina

Cijanotipija i glina

U Keramičkom ateljeu Petrinja dogodio se divan susret cijanotipije i keramike! Naša voditeljica Odjela baštine Martina Mladenović družila se sa Giuseppom Batistellom i Paulom Guerrom, stranim umjetnicama koje borave u Petrinji, te im približila tehniku cijanotipije dok su Paula i Giuppi našu Martinu učile tajnama keramičarskog zanata. Provele su dan izrađujući keramičke pločice koje će na idućem susretu cijanotipirati, ali su već i jučer napravile probnu seriju. U dobrom društvu zaposlenika Ateljea, Gordane i Matije, i u predivnoj prirodi koja okružuje Atelje smješten na prostoru Centra Natura SMŽ, dan je protekao u kreativnom okruženju koje se samo poželjeti može!

Paula priprema i veliki mural s motivima bilja i životinja koji će se aplicirati na pročelje Ateljea, a naša Martina izradila je nekoliko detalja koji će postati dio murala. Uz već izrađene žabice, leptire, bubamare i puževe, Martina je došla na ideju izrade izgledom skromnih, ali velikih prijatelja tla – kišnih glisti! Zahvaljujemo umjetnicama Pauli i Giuppi na njihovom vremenu te Ateljeu na gostoprimstvu. Jedva čekamo i obnovu našeg Odjela baštine u Petrinji koji će se također praktično baviti keramikom i drugim starim vještinama i zanatima.

Giuppi se keramikom bavi posljednih 6 godina te u svom ateljeu također održava brojne radionice. Živi u Padovi, vrsna je u mnogim lončarskim tehnikama te je studijski boravak u Petrinji poželjela zbog promjene svakodnevice te kao poziv da možda konačno odluči želi li biti obrtnica ili umjetnica. Svojim znanjem i sposobnostima svakako jest i jedno i drugo!

Paula je rodom iz Chilea, no godinama živi u Španjolskoj. Specijalnost su joj murali i mozaici te je i u sklopu svog petrinjskog boravka odlučila zajednici ponuditi zajednički projekt, veliki mural. Aplicirat će se nekoliko dana prije njihovog povratka kućama, a na muralu su raditi dobrodošli apsolutno svi koji nekim motivom žele pridonijeti tom umjetničkom djelu.