Županija osigurala uvjete za provođenje aktivnosti udruga hrvatskih branitelja

Županija osigurala uvjete za provođenje aktivnosti udruga hrvatskih branitelja

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak u srijedu, 20. ožujka u prostoru Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije uručio je odluke temeljem kojih udruge hrvatskih branitelja mogu koristiti prostore za provođenje aktivnosti udruga.
Sisačko-moslavačka županija cjelovito je obnovila zgradu javne namjene u Tomislavovoj ulici u Sisku, odnosno zgradu u kojoj je smješten Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije. Posebno mjesto u ovome objektu zauzima Memorijalna soba Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.
Radovi u vrijednosti oko 1.3 milijuna € financirani su putem Ministarstva kulture i medije RH iz Fonda solidarnosti Europske unije.

JEDANAEST UDRUGA U OBNOVLJENOM I OPLEMENJENOM PROSTORU

Na temelju raspisanog Javnog natječaja za podnošenje prijava za dodjelu poslovnih prostorija u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije na korištenje udrugama za provođenje programa i projekata od interesa za opće dobro iz područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata, župan Sisačko-moslavačke županije, na prijedlog Povjerenstva za provođenje natječaja za dodjelu prostora u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije na korištenje udrugama radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro dodijelio je na sukorištenje četiri prostorije na I. katu u zgradi javne namjene u Sisku, sljedećim udrugama: Udruzi ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna „Marijan Celjak“ i Udruzi roditelja poginulih branitelja domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije;
Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije i Udruzi specijalne jedinice policije „OSA“; Aeoroklubu Sisak, Udruzi Bošnjaka branitelja domovinskog rata Hrvatske Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, Udruzi hrvatskih branitelja domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije i Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnica Sisačko-moslavačke županije; Županijskoj podružnici udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije.
U zgradi u kojoj je smješten Kulturno-povijesni centar, našli su prostor za svoje aktivnosti i članovi ovih udruga, rekao je župan Ivan Celjak i dodao: „Mi smo htjeli vratiti vas u vaše prostore, obnovljene, poboljšane prostore, kako bi mogli nastaviti s radom. Želim vam čestitati svima, uvjeti djelovanja bit će višestruko bolji.“
Župan je zajedno s predstavnicima udruga obišao obnovljene i opremljene prostorije.
Uz dodijeljene im prostorije, sukorisnici će zajednički koristiti čajnu kuhinju i sanitarni čvor, a prema utvrđenom rasporedu dvoranu za sastanke u podrumu.
Prostorije su dodijeljene udrugama na razdoblje od 5 godina.
„Želim zahvaliti prije svega županu Ivanu Celjaku što je prepoznao rad braniteljskih udruga, svih udruga koje nastoje promicati vrijednosti Domovinskog rata. Ovo je prva zgrada obnovljena nakon potresa, zgrada hrvatskih branitelja, Kulturno-povijesni centar u kojem je uređena i Spomen-soba, gdje će moći dolaziti svi i učiti o Domovinskom ratu. Nadam se i da će mjerodavni u gradu Sisku prepoznati ovaj objekt i dozvoliti da djeca dolaze kroz svoje školske programe, da vide svoje očeve, djedove, sudionike Domovinskog rata, da ovo bude jedan edukativni centar,“ rekao je u ime svih udruga koje su preuzele odluke zamjenik predsjednika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije, Branko Kolarić.

Izvor: smz.hr