Maškare

Maškare

 

Održane Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije

Veselo, bučno i raspjevano bilo je na prvim Tradicijskim maškarama Sisačko-moslavačke županije koje su u organizaciji Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije održane u Siskuk u subotu, 26. siječnja 2024. godine. Rafinerijski dom na nekoliko sati okupirale su šarene maske i karnevalske skupine koje su prikazale svoje tradicijske pokladne običaje.

Svako mjesto diljem Hrvatske njeguje svoje pokladne običaje i područje Sisačko-moslavačke županije ima svoju tradiciju mačkaranja. Od pokladnog jahanja koje je specifično za prostor Zapadne Slavonije i Pounja preko uprizorenja svatovskih povorki izmijenjenih uloga, šaljivih pogrebnih povorki na prostorima Banovine, Posavine, Pokuplja i Turopolja te fašničkih običaja koje su pripadnici češke i slovačke manjine donijeli iz svoje stare domovine i očuvali do današnjih dana i u njihovoj novoj Domovini.

Svi ti običaji koje su generacije vrijedno čuvale od zaborava prenoseći ih usmenom predajom s koljena na koljeno predstavljaju bogatstvo i raznolikost hrvatske nematerijalne baštine, a naša misija je sačuvati te običaje i prenijeti ih budućim generacijama.

Tradcijske fašničke običaje svoga kraja sisačkoj publici prikazali su KUD „Repušnica“ čije su modna mačke repušnjačke predstavile duhovitu ekskluzivnu modnu reviju proslavljenog repušničkog modnog tria DV (Dobranić – Vukadin – Durbek). 

KUD „Posavina“ Budaševo izveli su „Svadbu“ koja obuhvaća groteskan i šaljiv prikaz tradicijske svadbe koja do u detalje prati pravu tradicijsku svadbu uključujući sve njezine elemente. U prikazu tradicijske svadbe muškarci su obučeni u žene, a žene u muškarce dok su dijalozi vrckavi i duhoviti. 

Pokladne običaje Međurića predslavljali su članovi Matice slovačke Međurić i  Češke besede iz Međurića koji su na pozornici uprizorili  tradicionalne maškare svoga kraja. Bilo je tu laufera, kokošara, dimnjačara, kao i medvjeda koje vode Turčini.

Na kraju programa sudionici i gosti zasladili su se pokladnim jelima te imali priliku sudjelovati u izboru najbolje maske.

Sve sudionike i posjetitelje na prvim Tradicijskim maškarama Sisačko-moslavačke županije pozdravio je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent te u ime sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, predsjednica Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.