Otvorena manifestacija Dani Moslavine u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županij

Otvorena manifestacija Dani Moslavine u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županij

U Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije u četvrtak 23. studenog 2023. otvorena je manifestacija Dani Moslavine koja je predstavila bogatstva baštine, tradicije i gastronomije Moslavine.

U sklopu ove manifestacije otvorena je izložba tradicijskog graditeljstva Slavice Moslavac, izložen je postav oglavlja iz etnološke zbirke Muzeja Moslavine Kutina te organizirana radionica veza. Posjetitelji su imali priliku degustirati tradicionalna moslavačka jela, koja je pripremila Srednja škola Viktorovac iz Siska kao i najbolja moslavačka vina.

Dani Moslavine druga su po redu u ciklusu manifestacija koje predstavljaju bogatstva županijskih regija, a u organizaciji Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije. Sjajan je to način pokazati sve ljepote i raskoš baštine i tradicije našeg podneblja.

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent zahvalio je ravnateljici Muzeja Moslavine Jasmini Uroda Kutlić, autorici izložbe Slavici Moslavac i spisateljici Božici Brkan na suradnji oko organizacije Dana Moslavine. Naglasio je kako će Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije nastaviti projekt predstavljanja mikroregija županije kroz njihove ljepote i bogatstva.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je otvorio Dane Moslavine, nije skrivao ponos zbog svih bogatstava baštine i tradicije naše županije.

„Sretan sam što smo večeras doveli Moslavinu u Sisak, a s ponosom mogu reći da upravo u tom dijelu županije investiramo u mnoge projekte. Tako uskoro u Kutini otvaramo Dom za starije osobe, a u planu je i izgradnja stambene zgrade, kao i otvorenje Odjela za dječju psihijatriju“ naglasio je župan Celjak.

Program manifestacije Dani Moslavine obogatio je nastup vokalnog sastava „Rusalke“ iz Kutine kao i ljepota moslavačkih narodnih nošnji članica KUD-a Repušnica.

Izložba tradicijskog graditeljstva ostaje otvorena do 15. prosinca 2023. godine, a možete je posjetiti u radno vrijeme Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Ulici kralja Tomislava 5 u Sisku.

Dio programa Dana Moslavine je i predstavljanje knjige Slavice Moslavac „Priče iz Kutine“ koje će se održati u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije u utorak, 5. prosinca 2023. godine. (j.j.