Obilježena godišnjica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca

Obilježena godišnjica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u četvrtak, 13. srpnja 2023. godine obilježena je godišnjica smrti prvog župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca.

Nakon paljenja svijeća na grobu Đure Brodarca na Gradskome groblju Sisak, u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije održana je prigodna svečanost kojoj su nazočili Brodarčeva obitelj i prijatelji, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa zamjenicima, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent okupljene je podsjetio na najvažnije događaje iz privatnog, vojnog i političkog života prvog sisačko-moslavačkog župana. Časnik Hrvatske vojske u mirovini Željko Sklepić evocirao je uspomene na Đuru Brodarca kao prvog načelnika sisačke Policijske uprave i jednog od organizatora obrane Siska i Banovine.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako je Brodarac aktivno sudjelovao u stvaranju županijske uprave te bio njezin prvi župan.

„Mi danas imam priliku razvijati i graditi Sisačko-moslavačku županiju zahvaljujući ljudima poput Đure Brodarca koji su je prvi stvarali i oblikovali. S ponosom mogu reći da je Sisačko-moslavačka županija danas velik gradilište te da smo  iz Fonda solidarnosti EU povukli  više od 86 milijuna eura za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti te za obnovu cestovne infrastrukture Sisačko-moslavačke županije“ naglasio je Celjak.

Svečano obilježavanje godišnjice smrti Đure Brodarca pratila je izložba fotografija iz privatnih albuma njegove obitelji. Sveta misa služena je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ pri katedralnoj župi Uzvišenja sv. Križa. (J.Jovev)

ŽIVOTOPIS ĐURE BRODARCA

Đuro Brodarac, župan Sisačko-moslavačke županije (Hrvatsko Selo kraj Topuskog, 1. siječnja 1944.). Tehničku školu završio je u Zagrebu, a apsolvirao na Tehnološkom fakultetu u Sisku, smjer Instrumentacije. Do 1971. obavljao je dužnosti u Omladinskoj organizaciji sisačke regije, 1967.-1971. bio je zastupnik u Saboru SRH, a 1971. je izabran za zapovjednika Republičkog štaba omladinskih jedinica. Kao sudionik Hrvatskog proljeća 1971. morao se povući iz politike. Početkom demokratskih promjena organizator je osnivanja hrvatskih političkih stranaka, obrane Sisačko-moslavačke županije i stvaranja oružanih snaga policije i HV-a. Godine 1990. načelnik je Policijske uprave Sisak, 1991. načelnik Zapovjedništva obrane Banovine i Posavine, a 1992. postaje zapovjednik Sektora »Sjever«. Za vrijeme Domovinskog rata organizira obranu grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. U tri mandata izabran je za zastupnika u Saboru, a 1993., 1997. i 2001. biran je za župana Sisačko-moslavačke županije. Tu je dužnost obavljao do 2005. kada postaje profesionalni predsjednik Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje. – Član je HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a od 1993. Ukazom Predsjednika F. Tuđmana dobio je čin general-bojnika, od 1994. u pričuvi. – Dobitnik je Spomenice Domovinskog rata (1993.), Spomenice domovinske zahvalnosti (1996.), odličja Red kneza Domagoja s ogrlicom (1995.), Red hrvatskog trolista (1997.) i Red Ante Starčevića (1999.) te Nagrade Grada Siska za životno djelo (1999.). – Sudjelovao je u promoviranju sportskih udruga i klubova. Bio je jedan od osnivača Ragby kluba »Student« (Sisak) 1970., predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza 1995. i član Hrvatskog olimpijskog odbora.