Predavanje ”Pokladni običaji u Hrvatskoj”

Predavanje ”Pokladni običaji u Hrvatskoj”

Poštovani,
Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije poziva Vas na predavanje Ivane Plavec  pod nazivom „Pokladni običaji u Hrvatskoj“. Predavanje će se održati u UTORAK, 21. veljače 2023. u Državnom arhivu Sisak s početkom u 19.00 sati.
Predavačica Ivana Plavec je diplomirana etnologinja i polonistica, a područje interesa joj je proučavanje materijalne i nematerijalne baštine sisačkog kraja, s posebnim naglaskom na narodne nošnje i tekstil.
Predavanje „Pokladni običaji u Hrvatskoj“ će predstaviti njihovo značenje, povezanost današnjih pokladnih običaja s poganskim običajima duboko ukorijenjenima u slavensku prošlost. Također će biti govora i o pokladnim skupinama s područja Hrvatske koje se nalaze na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine.
Kud „Posavina“, Budaševo održat će prikaz „Mačkara“- tradicijske svadbe u kojima su izmjenjene uloge po spolu, a sudionici su odjeveni u dotrajale dijelove svečanih nošnji ili dijelove svagdanjih, radnih nošnji, uz korištenje i modernijih materijala građanskog utjecaja.

Radujemo se Vašem dolasku!

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije