Održano predavanje ”Pokladni običaji u Hrvatskoj”

Održano predavanje ”Pokladni običaji u Hrvatskoj”

Kulturno – povijesni centar Sisačko – moslavačke županije u utorak, 21. veljače 2023. godine, organizirao je predavanje pod nazivom „Pokladni običaji u Hrvatskoj“. Predavanje u Državnom arhivu u Sisku održala je dipl. etnologinja i polonistica Ivana Plavec.
Na predavanju o hrvatskim pokladnim običajima bilo je riječi o značenju pokladnih običaja, povezanosti današnjih pokladnih običaja s poganskim običajima duboko ukorijenjenim u slavensku prošlost. Iako su pokladni običaji slični u cijeloj Hrvatskoj etnolozi ipak bilježe značajne i zanimljive razlike.
„Pokladna razuzdanost, skrivanje pod maskama, zamjena muško – ženskih uloga, osuđivanje i smaknuće pusta za sve loše što se dogodilo u protekloj godini, obilježja su gotovo svih hrvatskih pokladnih običaja. No, to razdoblje veselja u različitim dijelovima Hrvatske ipak ima vlastite varijacije ovih običaja što ukazuje na veliko bogatstvo pokladnih običaja“, istaknula je etnologinja Plavec.
Bilo je govora i o pokladnim skupinama s područja Hrvatske koje se nalaze na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine, poput najpoznatijih zvončara.
Nakon predavanja, pokladne običaje Posavine uprizorili su članovi KUD-a „Posavina“ Budaševo koji su izveli  prikaz „Mačkara“- tradicijske svadbe u kojima su izmijenjene uloge po spolu, a sudionici su odjeveni u dotrajale dijelove svečanih nošnji ili dijelove svagdanjih, radnih nošnji, uz korištenje i modernijih materijala građanskog utjecaja. Članovi KUD-a „Posavina“ uz pjesmu i veselje, donijeli su i tradicionalnu pokladnu hranu – krafne i „poderane gaće“ kojima su počastili okupljene.

Predavanje o pokladnim običajima u Hrvatskoj drugo je u ciklusu „Povijest, baština, kultura“ koje organizira Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije.(jj)