Odjel baštine Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije

Odjel baštine Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije

Odjel baštine Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije bavi se istraživanjem tradicijske materijalne i nematerijalne baštine  na području županije i vodi ga diplomirana novinarka/diplomirana muzeologinja Martina Mladenović. Kroz rad i djelovanje Odjela radi se na zaštiti, očuvanju i prezentaciji tradicijske materijalne i nematerijalne baštine županije kroz izložbe, nakladničke projekte, pedagoške radionice i predavanja. 

Kroz kontinuiranu suradnju s lokalnom zajednicom i kao sljednik Interpretacijskog centra baštine Banovine, Odjel baštine zaslužan je za brojne projekte i promocije naše baštine u Županiji i ostatku Hrvatske. Pokretač je projekta etno bojanki s motivima narodnih nošnji 13 KUD-ova iz Banovine i Pounja  selektiranih za nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja je 2017. godine bila posvećena blagu baštine Banovine i Pounja. Do sada su izašla sljedeća izdanja:

„Tko ima u što, lako se obleće“ – motivi nošnje iz Gornjeg Viduševca,

„Ajmo curo, pokaži svoje ruvo“ – Hrvatski Čuntić,

„Blago bakine škrinje“ – Brest Pokupski

„U srcu te nosim“ – Hrastovica

„Selo moje, selo zavijato“ – Graberje

„Haj, haj, neka, neka“ – Hrvatska Dubica

„Oj, djevojko, draga dušo moja“ – Bobovac,

a ostalih šest je u pripremi. Etno bojanke su čest program radionica za djecu i mlade te smo ih promovirali i održavali radionice u lokalnim zajednicama diljem naše Županije, manifestaciji Vinkovačke jeseni, Etnografskom muzeju te gradskim knjižnicama u Zagrebu, Rijeci, Velikoj Gorici…

Naša izložba „Život i djelo dr. Antuna Radića“ autora dr.sc. Domagoja Sremića gostovala je u nekoliko gradova i općina naše Županije (Hrastovica, Petrinja, Glina, Kutina, Novska, Martinska Ves), a svoje otvorenje je doživjela i u Etnografskom muzeju u Zagrebu, za čije se osnivanje, između ostalih uglednika tog doba, zalagao i sam dr. Antun Radić. Sama izložba ostvarena je u suradnji s Kulturnim centrom Braće Radić, a današnjim Povijesnim odjelom naše ustanove.

Odjel je redovno i partner lokalnim udrugama i čuvarima baštine prilikom njihovih aktivnosti. Nastavno na bojanku vezanu za nošnju župe Čuntić, nakladnici smo priručnika „Umijeće izrade pukan’ce“, autorice Veronike Filipec koja je pukan’cu zaštitila i upisala u  Registar nematerijalnih kulturnih dobara. Nakladnici smo i knjige „Stvarateljica priča“, autorice Andree Šipuš gdje su zapisani i fantastično fotografirani običaji i motivi s početka 20. stoljeća života u selu Komarevo kraj Siska.

S udrugom Kozlići iz Zagreba već godinama kroz podršku Ministarstva kulture i medija održavamo kazališne predstave kamišibaj formata u školama i vrtićima SMŽ. Istražili smo i nekoliko priča s Banovine te ih uz suradnju s ilustratoricama Mimom Juračak i Nikolinom Vračar Manojlović uprizorili u kazališnu formu. Priče s Banovine u kamišibaj formatu tako su čula i vidjela brojna djeca diljem cijele Hrvatske jer ih Kozlići izvode kao dio svog repertoara kada nastupaju na festivalima. Prije dvije godine su organizirali i Kamišibaj festival koji se nekoliko dana održavao u Etnografskom muzeju u Zagrebu te smo uz gledanje priča s Banovine održali i radionicu s etno bojankama za zagrebačke osnovnoškolce. 

Usko smo povezani s Institutom za etnologiju i folkloristiku gdje nam njihovi stručnjaci i znanstvenici redovito gostuju na promocijama i česti su recenzenti naših izdanja te Hrvatskim restauratorskim zavodom te Konzervatorskim odjelom MKIM koji su nam pomogli registrirati Zavičajnu zbirku obitelji Bešlić 2019. godine. Stalna suradnica i velika podrška u radu nam je i muzejska savjetnica u miru Slavica Moslavac

Njegujemo stara znanja i vještine, a kroz prirodnu baštinu i programe predavanja, skupova i radionica osvještavamo važnost povezanosti čovjeka i njegova okoliša. Neke od naših aktivnosti uključuju i radionice pripreme vrta, projekt Biljna banka Banovine (banka starog i autohtonog sjemena područja Banovine), razmjene sjemenja, radionice biljnog tiska, izrade sjemenih bombica, izradu prirodne kozmetike, izradu herbarija te radionicu stare fotografske tehnike – cijanotipije.

 U sklopu pedagoško-edukativne djelatnosti kontinuirano provodimo radionice u osnovnim školama te smo uz partnere Ekološki centar Vrata Zrinske gore te Naturu SMŽ osmislili model terenske nastave koji je u prošloj školskoj godini održan za gotovo 700 učenika. U prva dva mjeseca ove školske godine već imamo najavljene posjete za njih 180!

Redovan smo vanjski suradnik osnovnih škola „Mate Lovrak“ i „Jabukovac“ iz Petrinje/Jabukovca te smo kroz posljednjih nekoliko godina kroz zajedničke projekte povezali i njihove učeničke zadruge, organizirali izložbe učeničkih radova te ih vodili na terenske izlete (npr. na Reciklirano imanje Vukomerić). Voditeljica odjela ponekad predstavlja baštinu Banovine na predmetnoj nastavi povijesti, likovne kulture, hrvatskog jezika, glazbene umjetnosti i praktikuma vještina. Razmjena znanja ide u oba smjera – u učeničkoj zadruzi „Lovreki“ učenici voditeljicu Odjela uče izrađivati keramiku na lončarskom kolu.

Odjel je do razornog potresa 2020. godine djelovao u Petrinji gdje se vraća i  nakon obnove te će uz stalni postav keramike i lončarstva, te važne petrinjske tradicije, služiti kao poligon za učenje i podsjećanje na stare i tradicijske zanate, vještine i običaje.