Bobovačko kolo u Etnografskom muzeju 

Bobovačko kolo u Etnografskom muzeju 

U Etnografskom muzeju u Zagrebu sinoć je promovirana etno bojanka „Oj, djevojko, draga dušo moja“ vezana uz KUD „Seljačka sloga“ iz Bobovca i njihove narodne nošnje. Promocija je započela pjesmama članica i članova KUD-a koji i danas izvode svoje izvorne pjesme te pjevaju arhaično, netemperirano, onako kako su pjevali i njihovi preci, osnivači Društva daleke 1948. godine. Pozdravnu riječ održali su muzejska savjetnica i voditeljica muzejske edukacije Etnografskog muzeja Zagreb Željka Jelavić te ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent, a o etno bojanci govorili su predsjednik KUD-a „Seljačka sloga“ Bobovac Renato Klarić, voditeljica podmlatka Društva Ivona Abramović te voditeljica Odjela baštine KPC SMŽ i autorica bojanki Martina Mladenović. Nedostajao je jedino naš stalni i dragi suradnik te recenzent dr. sc. Tvrtko Zebec, no njegov tekst pročitala je savjetnica Željka Jelavić pa kao da dijelom i jest bio uz nas. Dvije mlade članice KUD-a, Petra i Paula Klarić, recitirale su dvije pjesme o selu Bobovac, a kako Bobovčani imaju i pjesmu o svojoj narodnoj nošnji, autorice „zlatne“ Jagode Klarić, u toku promocije čuli smo i nju. 

Ime KUD-a iz Bobovca, tog sela u sunjskoj Posavini, doista odražava njihov senzibilitet – složni su i ujedinjeni, zajedničkim snagama grade, rade i slave te čuvaju svoje običaje od zaborava i nestanka. Posljednje 24 godine predsjednik im je Renato Klarić koji svojom neumornom energijom i ljubavi za pjesmu, ples i kolo osigurava pomno upjevane i uigrane nastupe koji uvijek zapaženo prolaze na Smotrama na kojima nastupaju. Bobovčani drže i do svoje radne tradicije te su i dalje ljudi od zemlje, bave se stočarstvom i poljoprivredom. Iako su desetljećima pozivani na međunarodne smotre i nastupe nikada se nisu odazvali upravo zbog te povezanosti sa svojim blagom – one na binu dolaze iz štala i vrtova te ne mogu noćiti nigdje osim kod svojih kuća. 

Sastav im čine žene „zlatnih“ glasova koje svoj podmladak uče usmenom tj. pjevačkom predajom. Kako su im pjesme nestandardnih tonova, nema notnih zapisa te djevojke i mladići uče na probama, slušanjem i pjevanjem. Nošnja im je šokačka pa se u njihovom repertoaru nalaze i bećarci vickastih stihova! Vole zaplesati i šetano kolo što smo i sinoć doživjeli – zadnja pjesma povela nas je sve u kolo te smo tako promociju i završili, a onda se prigodno i počastili „skromnim“ domjenkom za stolom koji bi komotno mogao nahraniti (i napiti!)  manje svatove. Sve su to vrijedne ruke Bobovčana i Bobovčanki sami priredili te doista prekrasno predstavili svoju nošnju, pjesme, običaje i oblizeke svog sela!

Pod vodstvom bivše predsjednice KUD-a Dragice Laktašić su 1987. godine osvojili „Zlatni prim“, važnu nagradu Večernjeg lista i Centra za kulturu „Vladimir Nazor“, ženska skupina je osvojila 1. mjesto na na 14. Susretu hrvatskih malih vokalnih skupina održanog u Bjelovaru. Selektirani su i za nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 2017. godine koja je bila posvećena Baštini Banovine i Pounja, a podsjetimo, to je bio povod početku izdavanja etno bojanki za 13 naših selektiranih KUD-ova, gdje je „Oj, djevojko, draga dušo moja“ sedma po redu, a s radošću pripremamo i ostalih šest.