Promocija etno bojanke "Haj, haj, neka, neka" u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Promocija etno bojanke “Haj, haj, neka, neka” u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Etnografski muzej sinoć je bio domaćin promocije etno bojanke „Haj, haj, neka, neka“ vezane uz motive narodne nošnje iz Hrvatske Dubice. Etno bojanku su predstavili Katica Marin i Ankica Koturović iz KUD-a „JEKA“ te dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku te voditeljica našeg Odjela baštine i začetnica projekta etno bojanki Martina Mladenović. Promociju su uveličale i drage uzvanice Željka Josić, državna tajnica Ministarstva demografije i useljeništo te najveća podrška svom KUD-u Ružica Karagić, načelnica Općine Hrvatska Dubica. U redovima publike nalazili su se mnogi Dubičani sa zagrebačkim adresama, ali i nekoliko Siščanki koje su zbog ljubavi prema našoj baštini specijalno došle na promociju poput Renate Valentić, predsjednice udruge „GO Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“.

Večer promocije počela je na najljepši način – članice KUD-a „JEKA“ uveličale su događaj otpjevavši Dubičku „himnu“ i kroz riječi pjesme podsjetili nas na predivnu rijeku Unu, povijesno oduvijek značajan grad Hrvatsku Dubicu te Pounje, taj kraj na rubnom dijelu naše Županije i granici teritorija Republike Hrvatske. Nakon pozdravnih riječi muzejske savjetnice i voditeljice muzejske edukacije Etnografskog muzeja Željke Jelavić uživali smo u izlaganju govornika i predstavljanju dijelova narodne nošnje koju su članice KUD-a pokazivali na jednoj od mladih članica. Dubička nošnja posebna je izgledom i načinom izrade, naizgled čista bijela uz svilene prsluke u boji, no puna divnih i zanimljivih tzv. „šnjitanih“ i „štikanih“ detalja. Katica Marin i Ankica Koturović koje su demonstrirale dijelove nošnje odgovarale su i na pitanja iz publike budući da je okupljene zanimao kako točno „šnjitaju“ platno, naročito kod hlača muške nošnje kojima su „našnjitane“ cijele nogavice.

Dubička „JEKA“ odzvanja od početka 20. stoljeća te izvode svoje izvorne, autentične pjesme i kola. Kroz vrijeme se rad KUD-a odvijao u različitim uvjetima, a danas KUD broji 50-tak članova svih generacija. Tijekom promocije načelnica Općine istaknula je kako se od ove sezone ponovno okuplja i glazbena sekcija te se u Hrvatskoj Dubici organiziraju probe i nastava sviranja glazbenih instrumenata kako bi Dubičanke uz svoje nastupe imale i glazbenu pratnju, a publike pred kojima nastupaju imale priliku doživjeti i dubičku mušku narodnu nošnju. Lijepo je znati kako ih je i suradnja s našom Voditeljicom odjela baštine potakla na veću motivaciju oko djelovanja KUD-a, te im je etno bojanka još jedan mali, ali važan detalj, u prepoznavanju i očuvanju svog identiteta. Večer je prigodnim govorom i čestitkama zatvorio ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Ivica Valent, a zahvalni što smo već gotovo stalni partner Etnografskom muzeju najavili smo i sljedeću promociju etno bojanke vezane uz nošnju sela Bobovac kraj Sunje „Oj, djevojko, draga dušo moja“ u srijedu, 25. rujna također s početkom u 18h.