Obilježena godišnjica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca

Obilježena godišnjica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u subotu, 13. srpnja 2024. godine obilježena je godišnjica smrti prvog župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca.

Nakon paljenja svijeća na grobu Đure Brodarca na Gradskome groblju Sisak, u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije održana je prigodna svečanost kojoj su nazočili Brodarčeva obitelj i prijatelji, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, te suborci i suradnici pokojnog župana.

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent okupljene je podsjetio na najvažnije događaje iz privatnog, vojnog i političkog života prvog sisačko-moslavačkog župana. Brodarčeva dugogodišnja suradnica Ivanka Roksandić, koja je s njim surađivala punih 20 godina, prisjetila se izazovnih vremena ustrojavanja županije u kojima je prvi sisačko-moslavački župan ostavio značajan trag.

Zamjenik župana Mihael Jurić istaknuo je kako je doprinos Đure Brodarca tijekom ratnih godina bio izuzetno značajan.

“Njegov doprinos je bio iznimno značajan u Domovinskom ratu i u organizaciji obrane grada Siska. Imamo vječnu obvezu sjetiti se njegovog imena i djela koje je zadužilo sve nas. Danas se naša županija razvija zahvaljujući ljudima poput pokojnog prvog župana koji su prvi stvarali sustav županijske uprave”, rekao je Jurić.

Sveta misa služena je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ pri katedralnoj župi Uzvišenja sv. Križa.