Otvorenje izložbe Slavo Striegl - iz povijesnih ciklusa, posvećeno Stjepanu Radiću

Otvorenje izložbe Slavo Striegl – iz povijesnih ciklusa, posvećeno Stjepanu Radiću

Povodom obilježavanja rođendana braće Radić i dana županije Sisačko – moslavačke u Povijesnom odijelu Kulturno povijesnog centra SMŽ u Desnom Trebarjevu, otvorena je izložba Slavo Streigl – iz povijesnih ciklusa, posvećeno Stjepanu Radiću. Na izložbi je  po prvi puta prezentiran jedinstven ciklus ilustracija posvećen Stjepanu Radić, a koji su nastali od majstorske ruke akademskog slikara Slave Striegla. Ciklus je nastao u 90. im godinama 20. stoljeća,  ususret 120-oj godišnjici od rođenja Stjepana Radića u Desnom Trebarjevu 1871. godine. Kustos izložbe i autor predgovora je povjesničar umjetnosti Jurica Škofač, a Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije posebno zahvaljuje prof. Zoranu Burojeviću čijom je ljubaznošću došlo do realizacije ovoga projekta.

Unutar izrazito bogatog Strieglovog opusa posebno mjesto zauzimaju prožimajući se, osobne, nacionalne i svjetske povijesne teme, koje su se odigrale na geografskom području što ga danas objedinjeno nalazimo u administrativnoj jedinici Sisačko – moslavačke županije i suverene Republike Hrvatske. Posvećene su povijesnim događajima : Bitka kod Siska 1593 godine, Drugom svjetskom ratu i poraću u ciklusu proživljenog Križnog puta, ciklus Stvaranje Hrvatske državnosti i Domovinski rat u ciklusu Cvjetovi rata. Izbor umjetničkih djela iz prethodno prva dva navedena ciklusa, su bila prezentirana na izložbi povodom obilježavanja desete godišnjice smrti ovog velikana slikarstva, na izložbi održanoj u veljači 2024. godine u izložbenom prostoru Kulturno – povijesnog centra SMŽ u Sisku.

U kategoriji povijesnih tema u kojima se osvrće na povijest našeg naroda, Striegl je ostvario i izuzetne cikluse posvećene i povijesnim osobama, koje su rođenjem i djelovanjem vezane uz naš kraj. Tako je jedna od njih posvećen Stjepanu Radiću, hrvatskom političaru, književniku, prevoditelju, publicistu poniklom iz naše ravne Posavine. Najraniji, a do danas sačuvani rad je naslikao 1936. godine u dobi od šesnaest godine, a da bi pedeset godina kasnije ponovno odao počast Stjepanu Radiću i to povodom 120-te obljetnice rođenja, koja se obilježavala 1991. godine. Tada Slavo Striegl likovno oblikuje ciklus ilustracija posvećenih Stjepanu Radiću nastalih u tehnici krede u boji na papiru. U ovom ciklusu Striegl je sveo na dva datuma kojima bilježi život i djelo Stjepana Radića. Njegovu godinu rođenja i godinu kada je na njega izvršen atentat. Godinu rođenja Striegl smješta u centar ilustracije, a nadopunjuje ju crtežom sunca, golubice ili stare drvene tradicijske kuće u kojoj je rođen. Ove ilustracije donose veselje, vjeru, radost te zaključno veličaju Radićevo rođenje. S druge pak strane, one na kojima je ispisana  godina 1928., Striegl ilustrira Radićevu smrt, odnosno atentat, krv i tugu.

U ovim ilustracijama Striegl primjenjuje, postupak redukcije i svođenja na najbitnije te i kod takovog simboličkog preuzimanja jasno ukazuje na što se likovno rješenje odnosi. U tom smislu Striegl se je kao i mnogim svojim drugim likovnim rješenjima poveo za simboličkom i opisnom ilustracijom. Na nekima od njih se jasno raspoznaje dizajnirani plakat.