Svečana dodjela nagrada autorima najboljih radova 2. literarnog natječaja „Zavičajna riječ“

Svečana dodjela nagrada autorima najboljih radova 2. literarnog natječaja „Zavičajna riječ“

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u ponedjeljak, 3. lipnja 2024., u Osnovnoj školi „Braća Radić“ Martinska Ves organizirao je svečanu dodjelu priznanja i nagrada autorima najboljih radova literarnog natječaja „Zavičajna riječ“.

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, raspisao je natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ morali su biti napisani na zavičajnom jeziku.

Namjera je ovog natječaja, kojeg Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisuje drugi put, probuditi ljubav za pisanu riječ, prozne i poetske tekstove pisane  već pomalo zaboravljenim, zavičajnim jezikom. No, 105 radova  iz 29 osnovne škole diljem Hrvatske svjedoče da još uvijek ima mnogo učitelja i njihovim učenika koji čuvaju, zapisuju i s ljubavlju govore jezikom naših starih.

Nagrađeno je 16 najboljih radova, a u ocjenjivačkom sudu literarnog natječaja „Zavičajna riječ“ bili su  profesorica Božica Vuić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji, profesorica Tanja Vadla iz Srednje škole Viktorovac Sisak, Siniša Matasović predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije i diplomirana novinarka i muzeologinja Martina Mladenović iz Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

Priznanja i nagrade mladim autorima i njihovim mentorima uručio je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra i izaslanik sisačko-moslavačkog župana Ivica Valent koji je naglasio važnost očuvanja zavičajnih govora koji predstavljaju dio naše tradicije i baštine.

Svečani program obogatili su pjesmama članovi zbora Osnovne škole „Braća Radić“ Martinska Ves  pod ravnanjem profesora Roberta Vojvodića, a plesom su im se pridružili mali folkloraši prvoga razreda.

Nakon svečanosti proglašenja najboljih radova gosti su posjetili i Povijesni odjel Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Desnom Trebarjevu gdje su obišli Spomen sobu braće Radić i uz predavanje ravnatelja centra Ivice Valenta doznali zanimljivosti iz života Antuna i Stjepana Radića.