Otvorena izložba fotografija „Majke protiv oficira: Bedem ljubavi Sisak u Domovinskom ratu“

Otvorena izložba fotografija „Majke protiv oficira: Bedem ljubavi Sisak u Domovinskom ratu“

U Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije u petak, 10. svibnja 2024. svečano je  otvorena izložba fotografija „Majke protiv oficira: Bedem ljubavi Sisak u Domovinskom ratu“.

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent istaknuo je kako se ovom izložbom želi podsjetiti na jedan važan segment hrvatske povijesti kao i na odvažne majke okupljene u Bedemu ljubavi Sisak čiji je glavni cilj bio izvlačenje sinova iz JNA početkom oružane agresije na Hrvatsku u ljeto 1991. godine.

Stručna djelatnica Memorijalnog odjela Domovinskog rata Kulturno-povijesnog centra Martina Tarbuk govorila je o nastanku izložbe te zahvalila svim članicama sisačkog Bedema ljubavi koje su pomogle u realizaciji izložbe. Podsjetila je i kako su majke sisačkog Bedema ljubavi  iz JNA uspjele izvući 350 mladića, a nakon 1992. godine nastavile su djelovati kroz humanitarne akcije, obilaske hrvatskih branitelja na bojištu, obitelji poginulih i rad s djecom.

Izložba je nastala prikupljanjem, obradom i prezentacijom građe unutar Memorijalnog odjela Domovinskog rata pri Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o izložbi fotografija koja za cilj ima prisjetiti se te među publikom osvijestiti važnost djelovanja Bedema ljubavi Sisak za vrijeme Domovinskog rata, odnosno u razdoblju od 1991. do 1996. godine. Izložbom se nastoji očuvati sjećanje i prikazati važnost sisačkog Bedema ljubavi kao mirotvornog, spasonosnog i humanitarnog pokreta hrabrih žena s užeg i šireg sisačkog područja.

Izložbu fotografija „Majke protiv oficira: Bedem ljubavi Sisak u Domovinskom ratu“ otvorio je izaslanik sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka  državni tajnik Domagoj Orlić koji je istaknuo važnost očuvanja istine o Domovinskome ratu.

Izložba će biti otvorena u prostorijama Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije do 24. svibnja 2024. godine.