„Ključne za o(p)stanak“, ciklus radionica cijanotipije

„Ključne za o(p)stanak“, ciklus radionica cijanotipije

Sinoć smo u našem Centru održali prvu uvodnu radionicu ciklusa cijanotipije u projektu „Ključne za o(p)stanak“ koji provodi Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak. Upoznali smo polaznike radionica, pružili im teorijsko znanje o tehnici cijanotipije te smo razgovarali o biljnim kulturama našeg područja koje su nam ključne za opstanak.
Naša tradicija nam je kroz pjesme, plesove, priče i običaje dala ključ duhovnog opstanka, dok su nam biljke dale onaj temeljne materijalne ključeve, hranu i lijek. Znamo kako nas biljke i hrane i liječe, a biljkama hranimo i domaće životinje koje uzgajamo. Kulturno-povijesni centar SMŽ u svom radu istražuje i prezentira svo naše bogatstvo vezano za povijest i kulturu ljudi naših starih kako bi ju zapisali i prenijeli mladima, što uključuje i prirodnu baštinu.
Na sljedećim radionicama u tehnici cijanotipije otiskivat ćemo dogovorene biljne vrste. Zadnja radionica predstavljat će pripremu za izložbu te će polaznici naučiti kako se priprema postav izložbe i pravila protokola prilikom otvorenja izložbe. Izrađeni cijanotipijski radovi polaznika radionice bit će postav izložbe koja će biti otvorena za javnost u Kulturno-povijesnom centru i kod partnera u projektu. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.