Otvorena izložba „Striegl povijesni motivi“

Otvorena izložba „Striegl povijesni motivi“

U Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije otvorena je izložba „Striegl povijesni motivi“ koja je organizirana povodom obilježavanja desete godišnjice smrti ovog velikana slikarstva. Izložbu je svečano otvorio Domagoj Orlić kao izaslanik sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka. Izložba u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije ostaje otvorena do 8. ožujka 2024. godine. 

Izložbom „Striegl povijesni motivi“ izdvojeni su Strieglovi radovi tematski posvećeni povijesnim događajima, unutar koje se kao zasebna cjelina pokazala skupina slika i crteža, zajedničkog nazivnika Tragovi rata. Radi se o objedinjavanju ciklusa Križni put, Bitka kod Siska i Cvjetovi rata. Striegl u svim ovim ciklusima primjenjuje jedan do dva simbola, kojima ukazuje na sam motiv što je u ovom slučaju motiv rata.

Slavo Striegl rođen je 9. rujna 1919. godine, a preminuo je 24. veljače 2014. godine u Sisku. Riječ je o umjetniku koji je čitav svoj život posvetio slikarstvu i umjetnosti.

Svakako je vrlo bitno za istaknuti dvije činjenice koje se isprepliću. Prva je ona da je Striegl čitav svoj život proživio u jednom gradu – Sisku, a druga je da se aktivno bavio umjetnošću i stvaranjem kroz osamdeset godina, uključujući i dizajnerska rješenja za potrebe gradskih i privatnih poduzeća i organizacija. 

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije, u kojemu se do 8. ožujka može obići izložba „Striegl povijesni motivi“, postao je bogatiji za jedno Strieglovo djelo. Gospodin Janko Brnardić Centru je darovao sliku Slave Striegla „Braća Radić“ iz ciklusa  Stvaranje hrvatske državnosti. (j.j.)