Otvorenje izložbe ”Striegl povijesni motivi” u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije

Otvorenje izložbe ”Striegl povijesni motivi” u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije poziva Vas na otvorenje izložbe „Striegl povijesni motivi“ koja je organizirana povodom obilježavanja desete godišnjice smrti ovog velikana slikarstva. Izložba će svečano biti otvorena u petak, 23. veljače 2024. u 18 sati u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije, Ulica kralja Tomislava 5, Sisak.

Slavo Striegl rođen je 9. rujna 1919. godine, a preminuo je 24. veljače 2014. godine u Sisku. Riječ je o  umjetniku koji je čitav svoj život posvetio slikarstvu i umjetnosti. Kao talentirani dječak istaknuo se svojim likovnim izražavanjem, što se potvrdilo i izložbom portreta uglednih Siščana, koju je priredio kao gimnazijski maturant. Diplomirao je 1944. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a do umirovljenja 1974. godine bio je profesor likovne kulture u Gimnaziji Sisak.  

Izložbom „Striegl povijesni motivi“ izdvajamo Strieglove radove tematski posvećene povijesnim događajima, unutar koje se kao zasebna cjelina pokazala skupina slika i crteža, zajedničkog nazivnika Tragovi rata.  Radi se o objedinjavanju ciklusa Križni put, Bitka kod Siska i Cvjetovi rata. Striegl u svim ovim ciklusima primjenjuje jedan do dva simbola, kojima ukazuje na sam motiv što je u ovom slučaju motiv rata.

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije posebno zahvaljuje prof. Zoranu Burojeviću, čijom je ljubaznošću, zaslugom i mentorstvom došlo do realizacije ovoga projekta.