U Pragu otvorena izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“

U Pragu otvorena izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“

U prostoru Knjižnice Antonina Švehli pri Institutu poljoprivredne ekonomije i informacija u Pragu u ponedjeljak. 20. studenoga otvorena je izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“. Otvorenje ove izložbe čiji je autor prof. Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije, dio je programa obilježavanja Godine Antonina Švehle, koji je bio predsjednik češke Zemljoradničke stranke, predsjednik triju čehoslovačkih vlada te Radićev suradnik.

Stjepan Radić bio je povezan s Češkom, češkim narodom i Pragom, a Češku je smatrao najrazvijenijom i najnaprednijom slavenskom zemljom, koja bi drugima trebala služiti za primjer. U Pragu je proveo dio svog života, stjecao nova znanja, ostvario brojne kontakte i prijateljstva, napisao svoja djela i upoznao suprugu Mariju Dvořákovu. Zbog svojih političkih stavova bio nekoliko puta protjerivan iz Praga, ali uvijek se ponovno u njega vraćao.

Gostovanje izložbe „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ ostvareno je suradnjom Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije, Knjižnice Antonina Švehle te Češko-hrvatskog društva u Pragu i bit će otvorena za javnost do kraja mjeseca.

Izložbu su otvorili voditelj knjižnice Jan Huml i hrvatska veleposlanica Ljiljana Pancirov, o Stjepanu Radiću i sadržaju izložbe govorio je Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije koji je s voditeljicom Povijesnog o Jasminom Jovev i dopredsjednicom Češko-hrvatskog društva iz Praga Michaelom Harvanovom zaslužan za treće postavljanje izložbe u Češkoj u protekle dvije godine.

Foto: Jasmina Jovev i Zuzana Hubinková