Promocija etno bojanke "Selo moje, selo zavijato"

Promocija etno bojanke “Selo moje, selo zavijato”

U novoobnovljenoj školi “Ivan Goran Kovačić”, Gora, sinoć je pred punom dvoranom održana promocija etno bojanke “Selo moje, selo zavijato” vezana za motive narodne nošnje Graberja. Promociju je otvorila ravnateljica škole Klara Pereković, a publici su se riječima podrške obratili u ime Župana pročelnica UO za obrazovanje, kulturu, sport, civilno društvo i mlade Robertina Štajdohar, u ime gradonačelnice grada Petrinje predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Robert Polanšćak te ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Ivica Valent. Etno bojanku vezanu za narodne nošnje KUU “Seljačka sloga” iz Graberja promovirali su predsjednik KUU Joso Škrljac, Andreja Brkljačić Škrljac, članica KUU, recenzentica Slavica Crnković i Martina Mladenović, voditeljica Odjela baštine Kulturno-povijesnog centra.

Glazbeni dio večeri obogatili su nastupi školskog zbora “Vjeverice” pod vodstvom Maje Ostojić, usmeno kazivanje anegdote iz Graberja kojom nas je razveselio Zlatko Galijan, a na kraju su nastupili najzaslužniji za čuvanje baštine svog kraja, KUU “Seljačka sloga” Graberje. Etno bojanka “Selo moje, selo zavijato” peta je izdana bojanka vezana za Međunarodnu smotru folklora koja se 2017. godine održala u Zagrebu pod temom “Blago baštine Banovine i Pounja” kada su selektori Smotre odabrali 13 naših KUD-ova za završni nastup Smotre na zagrebačkom Gradcu.

Kroz večer i razgovor podijelili smo ponos i radost čuvanja svoje baštine, poznavanja svog kraja te podsjetili na važnost zapisivanja i dokumentiranja narodnih blaga kako bismo generacijama koje dolaze ostavili žive i trajne podsjetnike na načine života koji polako postaju prošlost. Graberska narodna nošnja izrazito je bogata bojama, pršti velikim rožama i šarenim cvijećem te njeguje i posebnost pri izradi (frkana nošnja), a graberska Kulturno-umjetnička udruga pravi je opis svog imena “Seljačka sloga”. Složno i obilno su nam na kraju promocije priredili i zakusku na kojoj smo mogli probati  izbor slanih i slatkih slastica.(m.m.)