Održana manifestacija Dani Posavine

Održana manifestacija Dani Posavine

U Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije u petak, 27. listopada, održani su Dani Posavine. Riječ je o manifestaciji koja slavi ljude, baštinu, tradiciju i gastronomiju Posavine.

„Današnja manifestacija Dani Posavine označava početak projekta kojim će Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije kroz godine predstaviti mikroregije naše županije. Prva koju predstavljamo je Posavina, a nakon nje bit će održani i dani Moslavine, Banovine, Pokuplja, Turopolja, Pounja, Zapadne Slavonije. Cilj ovog višegodišnjeg projekta je predstavljanje specifičnosti, tradicijskih vrijednosti i bogatstva kulturne, povijesne i tradicijske baštine svake pojedine mikroregije te osvještavanje i ukazivanje na nužnost očuvanja te iste povijesti, kulture, baštine i tradicije kojima smo iznimno bogati i kojima se dičimo“ istaknuo je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent.

Okupljene je pozdravio i Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te zahvalio svima koji sudjeluju u promociji Posavini, što njeguju i čuvaju tradiciju i kulturu.

„Drago mi je što smo se okupili na prvoj u nizu manifestacija kojima ćemo promovirati sve županijske mikroregije. Krećemo s našom bogatom Posavinom, ali predstavit ćemo i bogatstva svih naših krajeva. Na žalost imali smo strašan potres i teško je ulagati i razvijati sve ove sadržaje kojima smo bogati i istovremeno graditi. No, da nismo izgradili i obnovili ovu zgradu ne bismo imali gdje predstaviti baštinu i tradicije Posavine. Očekujemo da ćemo već iduće godine završiti sve objekte koji su u obnovi i imati sve preduvjete za razvijanje sadržaja kojima ćemo predstaviti sve bogatstvo koje imamo“, naglasio je župan Celjak.

Manifestacije je započela otvorenjem izložbe fotografija „Tradicije Posavine“, autora Miroslava Arbutine – Arbe. Ova jedinstvena izložba u 40 fotografija prikazuje stanovnike sela gornje sisačke Posavine u starim, autentičnim narodnim nošnjama i to pri sudjelovanju u radovima i narodnim običajima koji danas polako nestaju. Tako su Posavci za potrebe ovog projekta ponovno ručno brali i komušali kukuruz, ručno kosili svoje livade, prali rublje u hladnoj Savi.

Sve su fotografije izrađene starim fotografskim tehnikama Cijanotipija, Van dajk i Gumoil, koje su se rabile prije gotovo 150 godina. Spoj starih fotografskih tehnika i okom kamere zabilježenih svakodnevnih seoskih radova, stvorili su predivan spoj dviju baština koje od zaborava čuva izložba fotografija „Tradicija Posavine“.

Ovaj fotografski projekt ne bi mogao biti realiziran bez članova KUD-a Martinčani koji su mjesecima stajali ispred objektiva kamere.

Izložbu fotografija, koja u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije ostaje otvorena do 16. studenog, prati i izložba narodnog ruha i uporabnih predmeta iz privatnih i zbirki KUD-ova, čuvara tradicijske baštine Posavine. Dane Posavine obogatio je glazbeni program KUD-a Tišinčani iz Tišine Erdedske.

Svi posjetitelji Dana Posavine u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije imali su priliku i kušati gastronomske delicije narodnih jela Posavine, a kućama su, osim ljepota, mirisa i okusa Posavine, mogli ponijeti i recepte najboljih posavskih tradicijskih jela.