Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

U povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u srijedu, 18. listopada 2023. godine kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.
Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije nastavljeno je ispred Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije gdje je župan Ivan Celjak istaknuo kako danas s dubokim poštovanjem i zahvalnošću cijela županija slavi svoje branitelje koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi.

Na današnji dan posebno smo ponosni na hrvatske branitelje, na Domovinski rat i stvaranje naše domovine, jer hrvatski branitelji omogućili su nam slobodu, neovisnost i samostalnost. Omogućili su da se naša djeca vrate na igrališta, da gradimo škole, vrtiće, bolnice, omogućili su nam miran život bez granata, bez ubijanja. Hrvatski branitelji su nam omogućili da danas budemo ljudi, da gradimo našu domovinu i živimo u slobodi i zato hrvatski branitelji – hvala vam za Domovinu!”, rekao je župan Celjak. 

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ Ivica Valent govorio je o počecima otvorene agresije na Republiku Hrvatsku i hrabrom otporu naših branitelja te je podsjetio na teška stradavanja Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu.

Naš proslavljeni umjetnik Stephan Lupino predao je županu Celjaku još jedan nesebičan poklon za sve braniteljice i branitelje Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o drvenom križu koji je napravljen od 120 godina starog brijesta s područja naše županije, a u obradi drveta sudjelovali su i učenici Strukovne škole Sisak.

Učenici OŠ Glina Tara Šantek i Ivano Princ, zajedno sa županom Celjakom, spustili su zastavu Republike Hrvatske s pročelja zgrade Kulturno-povijesnog centra SMŽ u znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima u doprinosu stvaranja hrvatske države.

Uz branitelje i predstavnike braniteljskih udruga, obilježavanju Dana hrvatskih branitelja SMŽ ispred Kulturno-povijesnog centra prisustvovali su još i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić te glavni inspektor u Ministarstvu obrane general Drago Matanović.

Središnja svečanost održana je u Novom Farkašiću – mjestu gdje se 18. listopada 1991. godine dogodila povijesna bitka kada su malobrojne snage pripadnika hrvatske vojske i mještana zaustavile napredovanje agresora i tako označile prekretnicu u ratu na području Banovine.

Obilježavanje Dana branitelja nastavljeno je u prostoru Strukovne škole gdje je postavljena izložba ”Hrvatski branitelji – junaci modernog doba”. Riječ je o izložbi likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola s područja županije koji su sudjelovali u natječaju na temu hrvatskih branitelja.(j.j.)