Novi vizualni identitet Povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije

Novi vizualni identitet Povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije dobio je novi vizualni identitet. Novo vizualno rješenje sugerira mnogobrojna područja i programe koje donosi ova nova i ambiciozna ustanova.

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije svojim djelovanjem za cilj ima očuvati bogatu tradiciju i baštinu svih dijelova Sisačko-moslavačke županije, podsjetiti na sve značajne povijesne događaje i ličnosti, sačuvati sjećanje i ponos na dane Domovinskoga rata te poticati sve oblike kulturnoga života stanovnika Sisačko-moslavačke županije.

IDEJA ZA NOVI VIZUALNI IDENTITET KULTURNO-POVIJESNOG CENTRA SMŽ

Promišljajući o simbolici u vizualnom rješenju logotipa i cijelog vizualnog identiteta ove ustanove, tragalo se za niti poveznicom koja će simbolički objediniti sve što ova ustanova predstavlja. Kada se teritorijalno sagleda pozicija Sisačko-moslavačke županije u odnosu na RH, moguće je zaključiti kako je smještena u centru. S druge strane, Kulturno-povijesni centar SMŽ, kako u nazivu tako i svojim djelovanjem u različitim područjima od kulture, baštine i povijesti predstavljat će kroz djelovanje različitih zbivanja unutar županije. Stoga, prilikom razmišljanja o logotipu ove ustanove, uzeta je simbolika centra koji se proteže kroz cijelu priču.

LOGOTIP

S obzirom na različite djelatnosti koje ova ustanova objedinjuje, predviđen je osnovni (glavni) logotip ali i modifikacije glavnog logotipa po segmentima djelovanja. Ovi podlogotipi se diferenciraju različitim bojama. Glavni logo, u svojoj kružnici, sadržava sve različite boje, te tako vizualno objedinjuje različite djelatnosti ove ustanove. Vizualno pročišćen logotip jasno govori promatraču kako je svaki od podlogotipa dio glavne cjeline.

VIZUALNI IDENTITET

Raznolikost Sisačko-moslavačke županije naglašena dodatnim elementima kao što je stiliziran prikaz Sisačko-moslavačke županije te linijama koje kartografski prikazuju različitu nadmorsku visinu pojedinih dijelova ovog kraja. Izohipse (grč. isos = jednak, hypsos = visina) su zamišljene krivulje koje na zemljopisnim kartama povezuju mjesta iste nadmorske visine. Kroz različite vizuale koriste se linije kao sredstvo koje privlači pogled svojim razigranim oblicima, a u isto vrijeme ne odvlače pozornost od glavnih komunikacijskih elemenata.