Svečana dodjela nagrada autorima najboljih radova literarnog natječaja ”Zavičajna riječ”

Svečana dodjela nagrada autorima najboljih radova literarnog natječaja ”Zavičajna riječ”

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u srijedu, 14. lipnja, u Osnovnoj školi Sunja organizirao je svečanu dodjelu priznanja i nagrada autorima najboljih radova literarnog natječaja „Zavičajna riječ“.

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, raspisao je natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ morali su biti napisani na zavičajnom jeziku. 

Namjera je ovog natječaja, kojeg Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisuje prvi put, probuditi ljubav za pisanu riječ, prozne i poetske tekstove pisane  već pomalo zaboravljenim, zavičajnim jezikom. No, 64 rada iz 24 osnovne škole diljem Hrvatske svjedoče da još uvijek ima mnogo učitelja i njihovim učenika koji čuvaju, zapisuju i s ljubavlju govore jezikom naših starih.

Ocjenjivački sud je imao težak zadatak odlučiti koja su tri rada u pojedinoj kategoriji najbolja. U ocjenjivačkom sudu bili su  profesorica Božica Vuić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji, profesorica Tanja Vadla iz Srednje škole Viktorovac Sisak, Siniša Matasović predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije i diplomirana novinarka Jasmina Jovev iz Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

U svakoj kategoriji ocjenjivački je sud izdvojio tri najbolja rada, no u kategoriji predmetna nastava – poezija odlučili su nagraditi četiri rada zbog njihove visoke literarne kvalitete.

Priznanja i nagrade mladim autorima i njihovim mentorima uručili su ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent i član ocjenjivačkog suda Siniša Matasović. 

„Pozivam vas da i dalje čuvate svoj zavičajni govor i svoju baštinu jer oni svjedoče o našoj tradiciji i narodnom bogatstvu. Hvala što ste sudjelovali na prvom literarnom natječaju koji smo organizirali te se nadam da će on biti poticaj vama i vašim kolegama da se prijavite i iduće godine“, rekao je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije Ivica Valent.

Svečani program obogatili su i mladi članovi KUD-a Sunjanka iz Sunje izvevši splet pjesama i plesova Donje Posavine. (j.j.)