KULTURNO – POVIJESNI CENTAR SISAČKO – MOSLAVAČKE ŽUPANIJE RASPISAO NATJEČAJ „ZAVIČAJNA RIJEČ“ ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

KULTURNO – POVIJESNI CENTAR SISAČKO – MOSLAVAČKE ŽUPANIJE RASPISAO NATJEČAJ „ZAVIČAJNA RIJEČ“ ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

U povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisao je natječaj za najbolje prozne i poetske literarne radove učenike osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ moraju biti napisani na zavičajnom jeziku učenika.
Pravo sudjelovanja na natječaju, koji je otvoren do 15. travnja 2023. godine, imaju učenici osnovnih škola Republike Hrvatske, a svaka škola može na natječaj poslati 5 radova po kategoriji. Nagrade će se dodijeliti za 3 najbolja rada iz svake kategorije te će nagrađeni autori i voditelji biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada.
UNESCO je 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinjeg jezika kako bi podsjetili da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.
Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije ovim natječajem za literarne radove učenika osnovnih škola „Zavičajna riječ“ želi doprinijeti očuvanje zavičajnog jezika te podsjetiti kako je lingvistička raznolikost jedno od najvećih bogatstava koje nam povijest ostavlja.

KULTURNO – POVIJESNI CENTAR SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

raspisuje

NATJEČAJ „ZAVIČAJNA RIJEČ“

za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola Republike Hrvatske na

temu: Rodni kraju, u srcu te nosim

1. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenici osnovnih škola Republike Hrvatske.

2. Učenici radove pišu na zavičajnom govoru.

3. Škola može na natječaj poslati 5 radova po kategoriji.

4. Kategorije:

Literarni prozni rad – razredna nastava

  • Literarni prozni rad – predmetna nastava
  • Literarni poetski rad – razredna nastava
  • Literarni poetski rad – predmetna nastav

5. Podaci o učeniku, razredu, školi i voditelju u literarnim radovima navode se na kraju učeničkog rada. Primjer: Iva Radić, 5.b razred OŠ Braće Radić, Martinska Ves

  Voditeljica: Vlasta Perić 

6. Literarni radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman; veličini slova 12pt, prored 1.5).

7. Nagrade će se dodijeliti za 3 najbolja rada iz svake kategorije te će nagrađeni autori i voditelji biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada.

8. Prijavitelji se obvezuju da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti bez naknade. Učenički radovi se ne vraćaju.

9. Rezultati natječaja objavit će se 08.05.2023. godine na internetskim stranicama Kulturno – povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije (https://kpc-smz.hr/ )

Literarni radovi (u .doc ili .docx formatu) te privola za voditelja i učenika (u .pdf, .jpg, .jpeg, .png formatu) šalju se do 15.04.2023. godine putem e-mail adrese: info@kpc-smz.hr ili poštom na adresu: KULTURNO – POVIJESNI CENTAR SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

      PP 12

     44000 Sisak

KULTURNO-POVIJESNI CENTAR SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Prof. IVICA VALENT, privremeni ravnatelj

 

Dokumentacija:

Privola za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka učenika

Privola za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka mentora