Održano predavanje „Ljubav i brak Marije i Stjepana Radića“

Održano predavanje „Ljubav i brak Marije i Stjepana Radića“

Ciklus predavanja Kulturno -povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije
U Državnom arhivu u Sisku u utorak, 14. veljače 2023. godine održano je predavanje prof. Marijana Lipovca pod nazivom „Ljubav i brak Marije i Stjepana Radića“.
Profesor Lipovac ispričao je jednu od najljepših ljubavnih priča  među hrvatskim velikanima, koja je postala simbol hrvatsko-češkog prijateljstva. Kroz zanimljive činjenice, ali i dijelove ljubavnih pisama okupljeni su upoznali Stjepana Radića, ne samo kao političara, već i kao obiteljskog čovjeka koji je bio iznimno privržen svojoj supruzi i djeci. Kako je istaknuo prof. Lipovac, ljubav između Stjepana i Marije Radić bila je takva da je uspjela srušiti sve predrasude i razlike te rezultirala velikim i značajnim povijesnim djelima.
Predavanje o Mariji i Stjepanu Radiću prvo je iz ciklusa predavanja „Povijest, baština, kultura“ koju organizira Kulturno – povijesni centar Sisačko moslavačke županije. Privremeni ravnatelj centra prof. Ivica Valent najavio je i novo predavanje o pokladnim običajima koje će se održati u Državnom arhivu u Sisku u utorak, 21. veljače 2023. godine.(jj)